Piano leren spelen

Leuk dat je piano wilt leren spelen. Als je wilt beginnen met piano spelen, zijn er verschillende mogelijkheden om het te leren. Zo kan je online pianoles nemen of pianoles nemen bij een muziekschool.

Lees wat de voor- en nadelen zijn van een muziekschool en online piano leren spelen. Het hangt van je persoonlijke situatie en voorkeur af welke les vorm het beste bij je past.

Online piano leren spelen

Piano leren spelen via het internet heeft ook zijn voordelen. De meest gehoorde reden om voor online pianoles te kiezen is simpelweg de prijs. Maar ook als je liever niet op vaste tijden pianoles kan of wilt nemen. Dan is online pianoles een prima uitkomst. Je kan namelijk op elk gewenst moment inloggen en je pianolessen hervatten.

Online piano leren spelen maakt pianoles nemen laagdrempelig en betaalbaar voor een bredere doelgroep. Je hoeft immers de deur niet uit en je zit thuis in je vertrouwde omgeving. Wij vinden online pianolessen een prima alternatief om bovengenoemde redenen en omdat meer mensen daardoor kunnen starten met pianolessen.

Pianoles muziekschool

Als je persoonlijke begeleiding en aandacht belangrijk vindt, dan is het verstandig om voor een muziekschool/pianodocent te kiezen.

Een pianodocent heeft veel voordelen als je piano wilt leren spelen. Je kan je persoonlijke voorkeur aangeven en samen bespreken wat jij een prettige werkwijze vindt. Daarnaast wordt je tijdens een les direct gecorrigeerd als iets beter kan. Een pianodocent kan je extra motiveren en is een stok achter de deur om te oefenen. Het is mogelijk om pianoles bij een muziekschool te nemen of pianoles aan huis te krijgen.

Een aantal nadelen kunnen zijn dat je op vaste tijden les hebt en dat je de deur uit moet (indien je geen les aan huis krijgt). Het kan ook voorkomen dat er geen klik is met de pianodocent of dat er in jouw regio geen docent beschikbaar is of lange wachttijden heeft. Dat kan ook demotiverend werken. Daarnaast vinden sommige leerlingen traditioneel pianoles aan de prijzige kant. Als je kijkt naar de meerwaarde en kwaliteit van lesgeven krijg je dat er absoluut wel weer voor terug.

Wist je trouwens dat piano spelen relatief eenvoudig te leren is in vergelijking met andere instrumenten zoals een gitaar of viool. Kijk dus snel voor muziekles bij jou in de buurt.

Voor het vinden van gekwalificeerde en gecertificeerde pianodocenten kan je gebruik maken van muziekonderwijs.nl. Het online platform voor het vinden van muziekdocenten bij jouw in de buurt.

piano leren spelen

Tips voor als je piano wilt leren spelen

Neem pianoles
Koop of huur een digitale piano of akoestische piano
Speel liedjes die je zelf mooi vindt

Oefen dagelijks 15 tot 30 minuten
Luister veel naar pianomuziek
Doe vinger oefeningen (kan overal)
Oefen niet te lang, wel vaak
Installeer een metronoom app (gratis)
Zoek een inspiratiebron (een pianist of muziekstijl)
Oefen toonladders, akkoorden en ontdek de patronen
Plaats de piano op een uitnodigende plek
Wees geduldig en forceer niet
Improviseer af en toe
Oefen in een rustig tempo
Zorg voor een correcte zithouding
Muziek is gevoel en emotie
Vertrouw op je gehoor
Vertrouw op je gevoel
Geniet van de pianoklanken