Piano kopen of toch huren?

Een piano kopen of huren? Veel startende pianisten kampen met deze vraag. Je weet tenslotte nog niet of piano spelen een blijvende hobby voor de lange termijn is. Daarom kiezen veel beginners er voor om eerst een piano te huren voordat ze besluiten om tot het kopen van een piano over te gaan. Een piano huren is een prima alternatief als je niet direct een groot aankoopbedrag wilt of kunt missen.

De belangrijkste reden om een piano te kopen is dat je direct de eigenaar bent van de piano. Houd er wel rekening mee dat na de aankoop van een digitale of akoestische piano de waarde al 20 tot 30 procent is afgenomen. Bij een een hoogwaardige akoestische piano is dat risico weer minder aanwezig aangezien die waardevaster zijn. Ook zou je er voor kunnen kiezen om een piano occasion te kopen of een piano te huren met een koopoptie.

Wij zien vaak bij jonge kinderen en volwassenen dat ze vol goede moed beginnen met piano spelen, maar na een een jaar of soms al eerder, de interesse voor piano spelen steeds minder wordt en dat de piano vervolgens niet meer gebruikt wordt. Het is natuurlijk zonde als je dan veel geld hebt uitgegeven aan een mooie akoestische of digitale piano en dat de piano alleen nog maar als meubelstuk in huis staat. Een kwalitatieve starters piano begint namelijk vanaf € 3000,- en een goede digitale piano begint vanaf € 750,-. Het is dus van belang dat je er achter komt of je verder wilt met piano spelen.

Piano kopen

Piano huren

Het huren van piano’s is steeds populairder geworden in de loop der tijd. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kiezen voor het huren van een piano. Zo kan je een piano huren om te kijken of piano spelen een hobby is die bij je past, zonder direct een dure akoestische of digitale piano te kopen.

Een piano huren is laagdrempelig en voordelig. Het is natuurlijk ook erg prettig dat je een niet al te hoog bedrag voor een piano niet in één keer hoeft te betalen maar per maand een klein bedrag betaald voor de huur. Een ander voordeel is dat je vaak een mogelijkheid hebt om de gehuurde piano na de huurperiode te kopen waarbij ook een gedeelte van de huur verrekend wordt met het aankoopbedrag van de piano.

Piano tweedehands kopen

Een digitale piano kopen op bijvoorbeeld marktplaats (tweedehands) is een mogelijkheid. Je dient dan wel met verschillende factoren rekening te houden. Let er op dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zorg dat je de digitale piano uitgebreid test en loop alle toetsen na of die naar behoren werken. Let er ook goed op dat je niet een te oud model koopt voor een te hoge prijs. Het liefst niet ouder dan 5 tot 10 jaar.

Verder is het belangrijk als je een digitale piano of keyboard wilt kopen bij een particulier om zelf goed onderzoek te doen als je denkt een goed model gevonden te hebben. Zoek het modeltype even op in Google en je kunt alles vinden wat de voordelen en nadelen zijn.

Laat je goed adviseren door een erkende pianowinkel voordat je overgaat tot de aankoop van een akoestische of digitale piano.