Gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Gewogen toetsen zijn pianotoetsen met een natuurlijke weerstand. De toetsen voelen zwaarder aan. Dit komt door het in beweging brengen van het hamer mechaniek van de piano. Bij een echte piano voel je weerstand bij het indrukken van de toetsen doordat er hamer mechanieken aan de toetsen vast zitten.

Digitale piano huren met koopoptie

Een piano heeft 88 toetsen. Iedere toets heeft zijn eigen hamer mechaniek. Als je een toets indrukt, slaat de hamer van die toets op de snaar van de piano. In de bas regio van een piano zijn de hamers groter waardoor de toetsen zwaarder zijn. Naarmate je omhoog gaat in klank, worden de hamertjes kleiner waardoor de toetsen steeds lichter aanvoelen. Dit noemen we gewogen toetsen.

gewogen en aanslaggevoelige toetsen
Hamers slaan tegen de snaren van de piano waardoor klanktrillingen ontstaan

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zijn pianotoetsen die bij een zachte aanslag zacht geluid produceren en bij een hardere aanslag harder geluid produceren. Hierdoor kan er zowel klein en gevoelig piano gespeeld worden als zeer luid.

Een echte piano is aanslaggevoelig doordat de hamertjes, die aan de toetsen verbonden zijn, tegen de snaren aanslaan. Je bepaald zelf hoe hard of zacht je de pianotoetsen indrukt en hoeveel volume je produceert.

Toetsen digitale piano

Pianotoetsen van een digitale piano zijn gemaakt om de aanslaggevoeligheid en de weerstand van een echte piano identiek na te bootsen. De meeste digitale piano’s hebben 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Vaak is de aanslaggevoeligheid van de toetsen naar wens in te stellen. Ook speelt een digitale piano zwaarder in de bas en lichter naarmate je hoger speelt. Een digitale piano is daarom erg populair om piano te leren spelen.

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren, dan is het belangrijk dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zo ontwikkel je direct de juiste techniek en is het een kleine stap om uiteindelijk over te stappen naar een echte piano.

Digitale piano huren met koopoptie

Semi gewogen toetsen

Semi-gewogen toetsen zijn toetsen die over het volledige toetsenbord dezelfde weerstand hebben. Er zit dus geen verschil in de toetsen qua weerstand. Digitale piano’s met semi-gewogen toetsen zijn meestal wel aanslaggevoelig. Het gevoel van de toetsen komt overeen met een keyboard.

Een semi-gewogen toetsenbord is niet het ideale toetsenbord om piano op te leren spelen, maar het is wel weer beter dan een keyboard. Lees ook hoeveel toetsen een piano heeft.