Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard

Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag: Hoeveel toetsen heeft een pianoEen akoestische (echte) piano heeft 88 toetsen waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer piano toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 piano toetsen. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard of digitale piano

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen maar die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte keyboard toetsen waardoor het anders speelt dan met gewogen toetsen zoals bij een akoestische of digitale piano.

Een digitale piano heeft 88 toetsen. Hetzelfde aantal piano toetsen als een akoestische piano. Een digitale piano is namelijk gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen en heeft daarom ook 88 toetsen. Deze piano toetsen zijn gewogen en aanslaggevoelig waardoor een digitale piano net als een echte piano speelt.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Piano met 88 toetsen

Piano spelen op een keyboard

Op een keyboard piano leren spelen is niet aan te raden. Het is tenslotte een keyboard en geen piano. Voor een startende toetsenist is een keyboard prima, maar niet voor een startende pianist. Als je toch piano wilt spelen op een keyboard, houd er dan rekening mee dat je hierdoor een incorrecte techniek ontwikkelt en de overstap naar een piano met gewogen en aanslaggevoelige toetsen lastiger zal zijn.

Een keyboard heeft doorgaans minder toetsen en is meestal niet aanslaggevoelig. Ook zijn de toetsen van een keyboard niet gewogen en zal een keyboard anders klinken dan een digitale of akoestische piano.

De meeste pianodocenten zullen piano spelen op een keyboard afraden. Het verschil is aanzienlijk groot waardoor er minder snel vooruitgang wordt geboekt wat helaas ten koste van de motivatie kan gaan. Als er echt geen andere oplossing is dan is een keyboard uiteraard beter dan niks.

Bekijk onze huuropties

Aantal piano toetsen

De welbekende piano fabrikant Steinway heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er voldoende ruimte voor variatie en dynamiek. Zo kan je alle bekende pianostukken spelen zonder vast te lopen op te weinig piano toetsen.

Als beginner zul je de eerste paar maanden weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen waarnemen naarmate je pianospel vordert.

Geschiedenis piano

De piano, die vroeger pianoforte werd genoemd, is in 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in de Florence (Italië).Van oorsprong is een piano afgeleid van een klavecimbel. Een Klavecimbel heeft 60 toetsen, waarbij de witte toetsen zwart zijn en de zwarte toetsen wit. De eerste piano’s hadden ook 60 pianotoetsen. Leuk om te weten is dat Mozart, Bach en Beethoven destijds al hun prachtige pianomuziek hebben gecomponeerd op een pianoforte.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Pianoforte / Klavecimbel 60 toetsen

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg. Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische piano zijn als volgt:

De breedte van een piano ligt tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano ligt tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano ligt tussen de 0.50 en 0.60 m.

Nieuwsgierig wat onze huurmogelijkheden zijn?

Bekijk huuropties    Nu te huur

Als je gerelateerde artikelen wilt lezen zoals: Hoeveel toetsen heeft een piano of wat zijn gewogen en aanslaggevoelige piano toetsen. Dan kan je hieronder meer artikelen lezen over piano’s. Piano huren, keyboard huren of toch liever een digitale piano kopen? Wij hebben zo nu en dan een piano occasion te koop.

Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard
4.6 (92.57%) 35 waarderingen
Menu