Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen regelmatig de vraag “hoeveel toetsen heeft een piano” en “hoeveel toetsen heb ik nodig om piano te kunnen spelen”. Het antwoord; een piano heeft 88 toetsen, waarvan 52 witte en 36 zwarte toetsen. 88 toetsen zijn ook het aantal toetsen dat je nodig hebt om piano te kunnen spelen.

Aantal toetsen digitale piano en keyboard

Een digitale piano heeft ook 88 toetsen. Hetzelfde aantal als een echte akoestische piano. Een digitale piano is namelijk gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. De toetsen van een digitale piano zijn gewogen en aanslaggevoelig. Hierdoor speelt een digitale piano net als een echte piano.

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen. Die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt. (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte keyboard toetsen. Hierdoor speelt een keyboard anders dan een akoestische of digitale piano met gewogen toetsen. Lees meer over het aantal toetsen op een keyboard.

Digitale piano huren met koopoptie

Hoeveel toetsen heeft een piano
Piano met 88 toetsen

Waarom een piano 88 toetsen heeft

De welbekende piano fabrikant Steinway & Sons heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er extra ruimte voor variatie en dynamiek.

Als beginner zul je in de beginperiode weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert. Daarnaast zijn veel gecomponeerde stukken ook gebaseerd en gecreëerd op basis van 88 toetsen. Die zou je met minder toetsen niet eens kunnen spelen.

Waarom heeft een piano witte en zwarte toetsen

De eerste piano’s werden Pianoforte / klavecimbels genoemd en hadden toen ook al witte en zwarte toetsen. Alleen waren de witte toetsen zwart en de zwarte toetsen wit (zie voorbeeld beneden). Er is in de loop der tijd besloten dat het andersom toch beter zou zijn.

Vandaag de dag dienen de zwarte toetsen ter navigatie zodat het toetsenbord er overzichtelijk uitziet. Naast de navigatie hebben de zwarte piano toetsen uiteraard ook nog een ander doel. De functie van de zwarte toetsen is om diverse toonsoorten te kunnen spelen op een piano. De plek van de zwarte toetsen is bepaald door de diatonische toonladder. Zo dienen de zwarte toetsen telkens als halve stapjes tussen de tonen van de de witte toetsen. Deze stapjes zijn beter bekend als mollen of kruizen.

Hoe zwaar weegt een piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande wandpiano’s en vleugels. Concertvleugels zijn extra groot en zwaar en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg.

Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Wat zijn de afmetingen van een piano

De afmetingen van een akoestische piano:

De breedte van een piano is tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano is tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano is tussen de 0.50 en 0.60 m.

Geschiedenis piano

De piano, die vroeger pianoforte werd genoemd, is in 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in de Florence (Italië).Van oorsprong is een piano afgeleid van een klavecimbel. Een Klavecimbel heeft 60 toetsen, waarbij de witte toetsen zwart zijn en de zwarte toetsen wit. De eerste piano’s hadden ook 60 pianotoetsen.

Aantal toetsen piano

Leuk om te weten is dat Mozart, Bach en Beethoven destijds al hun prachtige pianomuziek hebben gecomponeerd op een pianoforte.