Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard

Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag: Hoeveel toetsen heeft een pianoEen akoestische (echte) piano heeft 88 toetsen. Waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer piano toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 toetsen. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard of digitale piano

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen. Die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt. (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte keyboard toetsen. Hierdoor speelt een keyboard anders dan een akoestische of digitale piano met gewogen toetsen.

Een digitale piano heeft ook 88 toetsen. Hetzelfde aantal als een akoestische piano. Met ook 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Een digitale piano is namelijk gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. De toetsen van een digitale piano zijn gewogen en aanslaggevoelig. Hierdoor speelt een digitale piano net als een echte piano.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Piano met 88 toetsen


Aantal toetsen piano

De welbekende piano fabrikant Steinway & Sons heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er extra ruimte voor variatie en dynamiek.

Als beginner zul je in de beginperiode weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert.

Bekijk onze huuropties

Geschiedenis piano

De piano, die vroeger pianoforte werd genoemd, is in 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in de Florence (Italië).Van oorsprong is een piano afgeleid van een klavecimbel. Een Klavecimbel heeft 60 toetsen, waarbij de witte toetsen zwart zijn en de zwarte toetsen wit. De eerste piano’s hadden ook 60 pianotoetsen. Leuk om te weten is dat Mozart, Bach en Beethoven destijds al hun prachtige pianomuziek hebben gecomponeerd op een pianoforte.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Pianoforte / Klavecimbel 60 toetsen

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg. Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische staande piano zijn als volgt:

De breedte van een piano is tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano is tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano is tussen de 0.50 en 0.60 m.

Nieuwsgierig wat onze huurmogelijkheden zijn?

Bekijk huuropties    Nu te huur

Als je gerelateerde artikelen wilt lezen zoals: Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen of wat is een digitale piano. Dan kan je hieronder meer artikelen lezen. Piano huren, keyboard huren of toch liever een digitale piano kopen? Wij hebben zo nu en dan een piano occasion te koop.

Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard
4.5 48 waarderingen
Menu