Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard

Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag: Hoeveel toetsen heeft een pianoEen akoestische (echte) piano heeft 88 toetsen. Waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer piano toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 toetsen. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard of digitale piano

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen. Die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt. (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte keyboard toetsen. Hierdoor speelt een keyboard anders dan een akoestische of digitale piano met gewogen toetsen.

Een digitale piano heeft ook 88 toetsen. Hetzelfde aantal als een akoestische piano. Met ook 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Een digitale piano is namelijk gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. De toetsen van een digitale piano zijn gewogen en aanslaggevoelig. Hierdoor speelt een digitale piano net als een echte piano.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Piano met 88 toetsen


Aantal toetsen piano

De welbekende piano fabrikant Steinway & Sons heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er extra ruimte voor variatie en dynamiek.

Als beginner zul je in de beginperiode weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert.

Bekijk onze huuropties

Geschiedenis piano

De piano, die vroeger pianoforte werd genoemd, is in 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in de Florence (Italië).Van oorsprong is een piano afgeleid van een klavecimbel. Een Klavecimbel heeft 60 toetsen, waarbij de witte toetsen zwart zijn en de zwarte toetsen wit. De eerste piano’s hadden ook 60 pianotoetsen. Leuk om te weten is dat Mozart, Bach en Beethoven destijds al hun prachtige pianomuziek hebben gecomponeerd op een pianoforte.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Pianoforte / Klavecimbel 60 toetsen

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg. Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische staande piano zijn als volgt:

De breedte van een piano is tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano is tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano is tussen de 0.50 en 0.60 m.

Nieuwsgierig wat onze huurmogelijkheden zijn?

Bekijk huuropties    Nu te huur

Als je gerelateerde artikelen wilt lezen zoals: Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen of wat is een digitale piano. Dan kan je hieronder meer artikelen lezen. Piano huren, keyboard huren of toch liever een digitale piano kopen? Wij hebben zo nu en dan een piano occasion te koop.

Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard
4.5 48 waarderingen

Facebook Gun-Actie Koptelefoon

Spelregels facebook gun-actie

Hoe meer mensen jij deze prachtige Sennheiser koptelefoon gunt, hoe groter de kans is dat het jou ook wordt gegund.

 Je doet mee aan de actie als je iemand hebt getagd of door iemand bent getagd in het bericht.
Wij zullen 30 November 2017 middels loting de winnaar bekend maken.
Door mee te doen maak je kans op een Sennheiser koptelefoon.
De actie loopt van 06-11-2017 t/m 30-11-2017.
Als je hebt gewonnen sturen wij je een persoonlijk bericht en verzenden wij het gewonnen item naar je toe.

Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van de nieuwste acties.

Facebook Gun-Actie Koptelefoon
5 2 waarderingen

Huren met koopoptie

Huren met koopoptie

Als je een piano huurt met een koopoptie, dan pakt je keuze na de huurperiode altijd gunstig uit. Als je verder gaat met piano spelen kan je de piano na de huurperiode direct kopen. Mocht je toch besluiten om niet verder te gaan met piano spelen, dan ben je blij dat je voor een huursysteem hebt gekozen.

Een koopoptie houdt in dat je na de huurperiode de digitale piano kan kopen. Als je na de huurperiode de piano wilt kopen, wordt een gedeelte van de al betaalde huur verrekend met het aankoopbedrag van de digitale piano. Er blijft na verrekening van al betaalde huur een restant bedrag over. Als het resterende bedrag is betaald, ben je de eigenaar van de digitale piano.

Bij 6 maanden huren worden 2 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 12 maanden huren worden 4 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 24 maanden huren worden 6 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.

Huren met koopoptie

Rekenvoorbeeld

Stel de verkoopprijs van een digitale piano is € 750,- en je huurt de piano voor 12 maanden voor € 50,- per maand. Dan wordt na de huurperiode 4 x € 50,- = € 200,- verrekend met het aankoopbedrag van de piano. Het resterende bedrag is dan € 750,- minus € 200,- = € 550,-.

Let op! Niet elke digitale piano heeft een koopoptie.

Nu te huur    Nu huren

Huren met koopoptie
4.4 29 waarderingen

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Gewogen toetsen zijn pianotoetsen met een natuurlijke weerstand. De toetsen voelen zwaarder aan. Dit komt door het in beweging brengen van het hamer mechaniek van de piano. Bij een echte piano voel je weerstand bij het indrukken van de toetsen doordat er hamer mechanieken aan de toetsen vast zitten.

Een piano heeft 88 toetsen. Iedere toets heeft zijn eigen hamer mechaniek. Als je een toets indrukt, slaat de hamer van die toets op de snaar van de piano. In de bas regio van een piano zijn de hamers groter waardoor de toetsen zwaarder zijn. Naarmate je omhoog gaat in klank, worden de hamertjes kleiner waardoor de toetsen steeds lichter aanvoelen. Dit noemen we gewogen toetsen.

Gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Hamertjes slaan tegen de snaren van de piano waardoor klanktrillingen ontstaan.

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zijn pianotoetsen die bij een zachte aanslag zacht geluid produceren en bij een hardere aanslag harder geluid produceren. Hierdoor kan er zowel klein en gevoelig piano gespeeld worden als zeer luid.

Een echte piano is aanslaggevoelig doordat de hamertjes, die aan de toetsen verbonden zijn, tegen de snaren aanslaan. Je bepaald zelf hoe hard of zacht je de pianotoetsen indrukt en hoeveel volume je produceert.

Toetsen digitale piano

Pianotoetsen van een digitale piano zijn gemaakt om de aanslaggevoeligheid en de weerstand van een echte piano identiek na te bootsen. De meeste digitale piano’s hebben 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Vaak is de aanslaggevoeligheid van de toetsen naar wens in te stellen. Ook speelt een digitale piano zwaarder in de bas en lichter naarmate je hoger speelt. Een digitale piano is daarom erg populair om piano te leren spelen.

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren, dan is het belangrijk dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zo ontwikkel je direct de juiste techniek en is het een kleine stap om uiteindelijk over te stappen naar een echte piano.

Semi gewogen toetsen

Semi-gewogen toetsen zijn toetsen die over het volledige toetsenbord dezelfde weerstand hebben. Er zit dus geen verschil in de toetsen qua weerstand. Digitale piano’s met semi-gewogen toetsen zijn meestal wel aanslaggevoelig. Het gevoel van de toetsen komt overeen met een keyboard.

Een semi-gewogen toetsenbord is niet het ideale toetsenbord om piano op te leren spelen, maar het is wel weer beter dan een keyboard.

Lees ook: Hoeveel toetsen heeft een piano of bekijk de mogelijkheden voor het kopen van een piano occasion.

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen
4.6 14 waarderingen

Piano leasen / Piano huurkoop

Piano leasen / Piano huurkoop

Een piano leasen kan gunstig zijn. Maar niet voor iedereen. Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een digitale piano door middel van een huurkoop of lease systeem. 

De meeste mensen die kiezen voor het leasen van een piano, willen liever niet direct een groot bedrag in één keer betalen maar wel een goede piano bespelen. Voor deze doelgroep is het leasen van een piano of huren met een koopoptie, de manier om toch op een volwaardige piano te spelen.

Doordat een lease of huurkoop contract een looptijd voor langere tijd heeft, is het maandbedrag relatief laag. Hierdoor is het voor meer mensen interessant om toch die duurdere piano te bespelen, zonder direct een grote investering te doen.

Piano leasen

Piano leasen / huurkoop uitleg

Het leasen/huurkoop van een piano houdt in dat je een piano koopt door middel van een maandelijkse afbetaling. Eigenlijk is het dus geen huur maar betaal je de piano in termijnen af. Het aantal termijnen kan variëren van 24 tot 72 maanden. Dit is afhankelijk van de aankoopprijs van een piano.

Een nadeel van een lease/huurkoop concept is dat je aan een lang lease termijn vastzit. En dat je bij de meeste bedrijven rente betaald. Dit maakt het minder uitnodigend voor de startende doelgroep. Omdat een beginner nog niet weet of piano spelen een blijvende hobby gaat worden.

Het belangrijkste voordeel daarentegen is dat je direct gebruik kan maken van de piano. Je bent uiteindelijk officieel eigenaar van de piano nadat de laatste aflossing is voldaan. Een piano occasion of een piano huren met koopoptie kan ook een prima alternatief zijn als je liever niet aan een lange looptijd vast wilt zitten.

Waar je uiteindelijk ook een piano aanschaft en of je nou kiest voor huren, kopen of leasen. Laat je altijd goed adviseren door een erkende pianowinkel. Liever een piano huren of keyboard huren? Ga dan naar onze huuropties.

Let op! Wij bieden geen lease/huurkoop piano’s aan. Wel verhuren wij piano’s met een koopoptie. Lees ook hoeveel toetsen een piano heeft.

Huren met koopoptie uitleg    Bekijk huuropties

Lees ook op wiki over leasen.

Piano leasen / Piano huurkoop
4.5 11 waarderingen

Wat is een digitale piano

Wat is een digitale piano

Een digitale piano is gemaakt om een (echte) akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. Zowel de klank als de aanslaggevoeligheid van de toetsen komen vrijwel overeen met een echte piano. Alleen wordt de klank van een digitale piano digitaal opgewekt.

Een digitale piano wordt regelmatig verward met een keyboard of midi keyboard. Dit is niet helemaal juist. Er zijn optisch gezien wel veel overeenkomsten zoals de witte en zwarte toetsen. Toch is het formaat, geluid en de toetsen van een digitale piano authentieker dan die van een keyboard. Omdat een digitale gemaakt is om een echte piano te imiteren. Een digitale piano beschikt daarnaast net als een akoestische piano over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Hierdoor voelt en speelt een digitale piano als een echte piano.

Wat is een digitale piano

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren let er dan op dat de piano 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen heeft.

Kies voor bekende merken zoals Yamaha, Roland, Korg of Kawai. Dan weet je zeker dat het goed zit. Minder bekende pianomerken die voor een soortgelijke prijs digitale piano’s aanbieden, maken het helaas niet altijd waar. Informeer naar onze digitale piano occasions of lees hoeveel toetsen een piano heeft. Ga voor de verhuur van keyboards naar keyboard huren.

Wat is een digitale piano
4.6 8 waarderingen

Piano kopen of toch huren?

Digitale piano kopen

Een digitale piano kopen of huren? Veel startende pianisten kampen met deze vraag. Je weet tenslotte nog niet of piano spelen een blijvende hobby voor de lange termijn is. Daarom kiezen veel beginners er voor om eerst een digitale piano te huren voordat ze besluiten om tot het kopen van een digitale piano over te gaan. Een digitale piano huren is een prima alternatief als je niet direct een groot aankoopbedrag wilt of kunt missen.

De belangrijkste reden om een piano te kopen is dat je direct de eigenaar bent van de piano. Houd er wel rekening mee dat na de aankoop van een digitale of akoestische piano de waarde al 20 tot 40 procent is afgenomen. Bij een een hoogwaardige akoestische piano is dat risico weer minder aanwezig aangezien die waardevaster zijn. Ook zou je er voor kunnen kiezen om een piano occasion te kopen of een piano te huren met een koopoptie.

Wij zien vaak bij jonge kinderen en volwassenen dat ze vol goede moed beginnen met piano spelen, maar na een een jaar of soms al eerder, de interesse voor piano spelen steeds minder wordt en dat de piano vervolgens niet meer gebruikt wordt. Het is natuurlijk zonde als je dan veel geld hebt uitgegeven aan een mooie akoestische of digitale piano en dat de piano alleen nog maar als meubelstuk in huis staat. Een kwalitatieve starters piano begint namelijk vanaf € 3000,- en een goede digitale piano begint vanaf € 750,-. Het is dus van belang dat je er achter komt of je verder wilt met piano spelen.

Digitale piano kopen

Piano huren

Het huren van piano’s is steeds populairder geworden in de loop der tijd. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kiezen voor het huren van een piano. Zo kan je een piano huren om te kijken of piano spelen een hobby is die bij je past, zonder direct een dure akoestische of digitale piano te kopen.

Een piano huren is laagdrempelig en voordelig. Het is natuurlijk ook erg prettig dat je een niet al te hoog bedrag voor een goede piano niet in één keer hoeft te betalen maar per maand een klein bedrag betaald voor de huur. Een ander voordeel is dat je vaak een mogelijkheid hebt om de gehuurde piano na de huurperiode te kopen waarbij ook een gedeelte van de huur verrekend wordt met het aankoopbedrag van de piano.

Digitale piano tweedehands kopen

Een digitale piano kopen op bijvoorbeeld marktplaats (tweedehands) is een mogelijkheid. Je dient dan wel met verschillende factoren rekening te houden. Let er op dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zorg dat je de digitale piano uitgebreid test en loop alle toetsen na of die naar behoren werken. Let er ook goed op dat je niet een te oud model koopt voor een te hoge prijs. Het liefst niet ouder dan 5 tot 10 jaar.

Verder is het belangrijk als je een digitale piano of keyboard wilt kopen bij een particulier om zelf goed onderzoek te doen als je denkt een goed model gevonden te hebben. Zoek het modeltype even op in Google en je kunt alles vinden wat de voordelen en nadelen zijn.

Laat je goed adviseren door een erkende pianowinkel voordat je overgaat tot de aankoop van een akoestische of digitale piano.

Lees ook hoeveel toetsen heeft een piano of lees tips voor de aanschaf van een piano.

Piano kopen of toch huren?
4.4 8 waarderingen
Menu