Hoeveel toetsen heeft een piano

Hoeveel toetsen heeft een piano?

Een akoestische (echte) piano beschikt over 88 toetsen. Waarvan 52 witte en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 toetsen. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Digitale piano huren met koopoptie

Aantal toetsen digitale piano en keyboard

Een digitale piano heeft ook 88 toetsen. Hetzelfde aantal als een echte akoestische piano. Een digitale piano is namelijk gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. De toetsen van een digitale piano zijn gewogen en aanslaggevoelig. Hierdoor speelt een digitale piano net als een echte piano.

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Er bestaan ook keyboards met minder toetsen. Die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt. (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte keyboard toetsen. Hierdoor speelt een keyboard anders dan een akoestische of digitale piano met gewogen toetsen.

Hoeveel toetsen heeft een piano

Piano met 88 toetsen

Waarom heeft een piano 88 toetsen

De welbekende piano fabrikant Steinway & Sons heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er extra ruimte voor variatie en dynamiek.

Als beginner zul je in de beginperiode weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert.

Waarom zitten er witte en zwarte toetsen op een piano?

De eerste piano’s werden Pianoforte / klavecimbels genoemd en hadden toen ook al witte en zwarte toetsen. Alleen waren de witte toetsen zwart en de zwarte toetsen wit (zie voorbeeld beneden). Er is in de loop der tijd besloten dat het andersom toch beter zou zijn.

Vandaag de dag dienen de zwarte toetsen ter navigatie zodat het toetsenbord er overzichtelijk uitziet. Naast de navigatie hebben de zwarte piano toetsen uiteraard ook nog een ander doel. De functie van de zwarte toetsen is om diverse toonsoorten te kunnen spelen op een piano. De plek van de zwarte toetsen is bepaald door de diatonische toonladder. Zo dienen de zwarte toetsen telkens als halve stapjes tussen de tonen van de de witte toetsen. Deze stapjes zijn beter bekend als mollen of kruizen.

Geschiedenis piano

De piano, die vroeger pianoforte werd genoemd, is in 1698 en 1709 uitgevonden door Bartolomeo Cristofori in de Florence (Italië).Van oorsprong is een piano afgeleid van een klavecimbel. Een Klavecimbel heeft 60 toetsen, waarbij de witte toetsen zwart zijn en de zwarte toetsen wit. De eerste piano’s hadden ook 60 pianotoetsen.

Leuk om te weten is dat Mozart, Bach en Beethoven destijds al hun prachtige pianomuziek hebben gecomponeerd op een pianoforte.

Aantal toetsen piano

Pianoforte/Klavecimbel met 60 toetsen

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg.

Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische staande piano zijn als volgt:

De breedte van een piano is tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano is tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano is tussen de 0.50 en 0.60 m.

Digitale piano huren met koopoptie

Pianokruk of pianobank kopen? Ga naar PianoKruk.nl.

Huren met koopoptie

Huren met koopoptie

Als je een piano huurt met een koopoptie, dan pakt je keuze na de huurperiode altijd gunstig uit. Als je verder gaat met piano spelen kan je de piano na de huurperiode direct kopen. Mocht je toch besluiten om niet verder te gaan met piano spelen, dan ben je blij dat je voor een huursysteem hebt gekozen.

Een koopoptie houdt in dat je na de huurperiode de digitale piano kan kopen. Als je na de huurperiode de piano wilt kopen, wordt een gedeelte van de al betaalde huur verrekend met het aankoopbedrag van de digitale piano. Er blijft na verrekening van al betaalde huur een restant bedrag over. Als het resterende bedrag is betaald, ben je de eigenaar van de digitale piano.

Bij 6 maanden huren worden 2 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 12 maanden huren worden 4 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 24 maanden huren worden 6 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.

Huren met koopoptie

Rekenvoorbeeld

Stel de verkoopprijs van een digitale piano is € 750,- en je huurt de piano voor 12 maanden voor € 60,- per maand. Dan wordt na de huurperiode 4 maanden huur 4 x € 60,- = € 240,- verrekend met het aankoopbedrag van de piano. Het resterende bedrag wordt dan € 750,- min € 240,- huur, min € 50,- borg = € 460,-.

Nu te huur    Nu huren

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Gewogen en aanslaggevoelige toetsen (digitale) piano

Gewogen toetsen zijn pianotoetsen met een natuurlijke weerstand. De toetsen voelen zwaarder aan. Dit komt door het in beweging brengen van het hamer mechaniek van de piano. Bij een echte piano voel je weerstand bij het indrukken van de toetsen doordat er hamer mechanieken aan de toetsen vast zitten.

Digitale piano huren met koopoptie

Een piano heeft 88 toetsen. Iedere toets heeft zijn eigen hamer mechaniek. Als je een toets indrukt, slaat de hamer van die toets op de snaar van de piano. In de bas regio van een piano zijn de hamers groter waardoor de toetsen zwaarder zijn. Naarmate je omhoog gaat in klank, worden de hamertjes kleiner waardoor de toetsen steeds lichter aanvoelen. Dit noemen we gewogen toetsen.

gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Hamers slaan tegen de snaren van de piano waardoor klanktrillingen ontstaan

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zijn pianotoetsen die bij een zachte aanslag zacht geluid produceren en bij een hardere aanslag harder geluid produceren. Hierdoor kan er zowel klein en gevoelig piano gespeeld worden als zeer luid.

Een echte piano is aanslaggevoelig doordat de hamertjes, die aan de toetsen verbonden zijn, tegen de snaren aanslaan. Je bepaald zelf hoe hard of zacht je de pianotoetsen indrukt en hoeveel volume je produceert.

Toetsen digitale piano

Pianotoetsen van een digitale piano zijn gemaakt om de aanslaggevoeligheid en de weerstand van een echte piano identiek na te bootsen. De meeste digitale piano’s hebben 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Vaak is de aanslaggevoeligheid van de toetsen naar wens in te stellen. Ook speelt een digitale piano zwaarder in de bas en lichter naarmate je hoger speelt. Een digitale piano is daarom erg populair om piano te leren spelen.

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren, dan is het belangrijk dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zo ontwikkel je direct de juiste techniek en is het een kleine stap om uiteindelijk over te stappen naar een echte piano.

Digitale piano huren met koopoptie

Semi gewogen toetsen

Semi-gewogen toetsen zijn toetsen die over het volledige toetsenbord dezelfde weerstand hebben. Er zit dus geen verschil in de toetsen qua weerstand. Digitale piano’s met semi-gewogen toetsen zijn meestal wel aanslaggevoelig. Het gevoel van de toetsen komt overeen met een keyboard.

Een semi-gewogen toetsenbord is niet het ideale toetsenbord om piano op te leren spelen, maar het is wel weer beter dan een keyboard. Lees ook hoeveel toetsen een piano heeft.

Piano leasen

Piano leasen

Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een digitale piano door middel van een huurkoop of lease systeem. Een piano leasen kan gunstig zijn. Maar niet voor iedereen.

Mensen die kiezen voor het leasen van een piano, willen liever niet direct een groot bedrag in één keer betalen maar wel een goede piano bespelen. Voor deze doelgroep is het leasen van een piano of huren met een koopoptie, de manier om toch op een volwaardige piano te spelen.

Doordat een lease of huurkoop contract een looptijd voor langere tijd heeft, is het maandbedrag relatief laag. Hierdoor is het voor meer mensen interessant om toch die duurdere piano te bespelen, zonder direct een grote investering te doen.

Piano leasen

Piano leasen uitleg

Een piano leasen houdt in dat je een piano koopt door middel van een maandelijkse afbetaling. Eigenlijk is het geen huur maar betaal je de piano in termijnen af. Het aantal termijnen kan variëren van 24 tot 72 maanden. Dit is afhankelijk van de aankoopprijs van een piano.

Een nadeel van een piano lease concept is dat je aan een lang lease termijn vastzit. En dat je bij de meeste aanbieders rente betaald. Dit maakt het minder uitnodigend voor de startende doelgroep. Omdat een beginner nog niet weet of piano spelen een blijvende hobby gaat worden.

Het belangrijkste voordeel daarentegen is dat je direct gebruik kan maken van de piano. Je bent uiteindelijk officieel eigenaar van de piano nadat de laatste aflossing is voldaan. Een piano occasion kopen of een piano huren met koopoptie kan ook een prima alternatief zijn als je liever niet aan een lange looptijd vast wilt zitten.

Waar je uiteindelijk ook een piano aanschaft en of je nou kiest voor huren, kopen of leasen. Laat je altijd goed adviseren door een erkende pianowinkel. Liever een piano huren of keyboard huren? Ga dan naar onze huuropties.

Let op! Wij bieden geen lease/huurkoop piano’s aan. Wel verhuren wij piano’s met een koopoptie.

Huren met koopoptie uitleg    Bekijk huuropties

Wat is een digitale piano

Wat is een digitale piano

Een digitale piano is gemaakt om een (echte) akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. Zowel de klank als de aanslaggevoeligheid van de toetsen komen vrijwel overeen met een echte piano. Alleen wordt de klank van een digitale piano digitaal opgewekt.

Een digitale piano wordt regelmatig verward met een keyboard. Er zijn optisch gezien veel overeenkomsten zoals de witte en zwarte toetsen. Toch is het formaat, geluid en de toetsen van een digitale piano authentieker dan die van een keyboard. Omdat een digitale gemaakt is om een echte piano te imiteren. Een digitale piano beschikt daarnaast net als een akoestische piano over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Hierdoor voelt en speelt een digitale piano als een echte piano.

Wat is een digitale piano

Kies voor bekende merken zoals Yamaha, Roland, Korg of Kawai. Dan weet je zeker dat het goed zit.

Piano kopen of toch huren?

Piano kopen

Een piano kopen of huren? Veel startende pianisten kampen met deze vraag. Je weet tenslotte nog niet of piano spelen een blijvende hobby voor de lange termijn is. Daarom kiezen veel beginners er voor om eerst een piano te huren voordat ze besluiten om tot het kopen van een piano over te gaan. Een piano huren is een prima alternatief als je niet direct een groot aankoopbedrag wilt of kunt missen.

De belangrijkste reden om een piano te kopen is dat je direct de eigenaar bent van de piano. Houd er wel rekening mee dat na de aankoop van een digitale of akoestische piano de waarde al 20 tot 30 procent is afgenomen. Bij een een hoogwaardige akoestische piano is dat risico weer minder aanwezig aangezien die waardevaster zijn. Ook zou je er voor kunnen kiezen om een piano occasion te kopen of een piano te huren met een koopoptie.

Wij zien vaak bij jonge kinderen en volwassenen dat ze vol goede moed beginnen met piano spelen, maar na een een jaar of soms al eerder, de interesse voor piano spelen steeds minder wordt en dat de piano vervolgens niet meer gebruikt wordt. Het is natuurlijk zonde als je dan veel geld hebt uitgegeven aan een mooie akoestische of digitale piano en dat de piano alleen nog maar als meubelstuk in huis staat. Een kwalitatieve starters piano begint namelijk vanaf € 3000,- en een goede digitale piano begint vanaf € 750,-. Het is dus van belang dat je er achter komt of je verder wilt met piano spelen.

Piano kopen

Piano huren

Het huren van piano’s is steeds populairder geworden in de loop der tijd. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kiezen voor het huren van een piano. Zo kan je een piano huren om te kijken of piano spelen een hobby is die bij je past, zonder direct een dure akoestische of digitale piano te kopen.

Een piano huren is laagdrempelig en voordelig. Het is natuurlijk ook erg prettig dat je een niet al te hoog bedrag voor een piano niet in één keer hoeft te betalen maar per maand een klein bedrag betaald voor de huur. Een ander voordeel is dat je vaak een mogelijkheid hebt om de gehuurde piano na de huurperiode te kopen waarbij ook een gedeelte van de huur verrekend wordt met het aankoopbedrag van de piano.

Piano tweedehands kopen

Een digitale piano kopen op bijvoorbeeld marktplaats (tweedehands) is een mogelijkheid. Je dient dan wel met verschillende factoren rekening te houden. Let er op dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zorg dat je de digitale piano uitgebreid test en loop alle toetsen na of die naar behoren werken. Let er ook goed op dat je niet een te oud model koopt voor een te hoge prijs. Het liefst niet ouder dan 5 tot 10 jaar.

Verder is het belangrijk als je een digitale piano of keyboard wilt kopen bij een particulier om zelf goed onderzoek te doen als je denkt een goed model gevonden te hebben. Zoek het modeltype even op in Google en je kunt alles vinden wat de voordelen en nadelen zijn.

Laat je goed adviseren door een erkende pianowinkel voordat je overgaat tot de aankoop van een akoestische of digitale piano.