Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard

Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag: Hoeveel toetsen heeft een pianoEen akoestische piano heeft 88 toetsen waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 toetsen of minder. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard of digitale piano

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Je hebt ook keyboards met minder toetsen maar die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte toetsen waardoor het anders speelt dan met gewogen toetsen zoals bij een digitale piano.

Een digitale piano is gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen en heeft daarom ook 88 toetsen. Deze toetsen zijn gewogen en aanslaggevoelig waardoor de digitale piano net als een echte piano speelt.

hoeveel toetsen heeft een piano

Kan ik ook piano spelen op een keyboard

Op een keyboard piano leren spelen is niet aan te raden. Het heet tenslotte een keyboard en geen piano. Mocht je toch piano willen leren spelen op een keyboard, houd er dan rekening mee dat je hierdoor een incorrecte techniek ontwikkeld en de overstap naar een piano met gewogen en aanslaggevoelige toetsen vrij groot zal zijn.

Een keyboard heeft een beperkt aantal toetsen en is vaak niet aanslaggevoelig. Daarnaast zijn de toetsen niet gewogen en zal een keyboard anders klinken als een digitale of akoestische piano.

Waarom zijn het aantal toetsen op een piano belangrijk

Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je een mooi groot bereik als pianist en is er voldoende ruimte voor variatie. De fabrikant Steinway heeft dit rond het jaar 1800 bepaald waardoor 88 toetsen vandaag de dag nog steeds de standaard is.

Als beginner zul je weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert.

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg. Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische piano zijn als volgt:

De breedte van een piano ligt tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano ligt tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano ligt tussen de 0.50 en 0.60 m.

Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard
4.6 (91.03%) 29 waarderingen

2 Comments

  1. Pingback: Gewogen en Aanslaggevoelige Toetsen - DigitalePianoHuren.nl

  2. Pingback: Wat is een Digitale Piano? Lees het Hier - DigitalePianoHuren.nl

Leave Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Menu