Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard

Hoeveel toetsen heeft een piano

Wij krijgen met regelmaat de vraag: Hoeveel toetsen heeft een pianoEen akoestische piano heeft 88 toetsen waarvan 52 witte toetsen en 36 zwarte toetsen. Er zijn ook piano’s die meer toetsen hebben en er bestaan ook kleinere modellen met bijvoorbeeld 76 toetsen of minder. Maar een piano met 88 toetsen is de standaard.

Hoeveel toetsen heeft een keyboard of digitale piano

Een keyboard heeft over het algemeen 49, 61 of 76 toetsen. Je hebt ook keyboards met minder toetsen maar die worden vaak in combinatie met een computer gebruikt (ook wel midi keyboard genoemd). Een keyboard heeft verlichte toetsen waardoor het anders speelt dan met gewogen toetsen zoals bij een digitale piano.

Een digitale piano is gemaakt om een akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen en heeft daarom ook 88 toetsen. Deze toetsen zijn gewogen en aanslaggevoelig waardoor de digitale piano net als een echte piano speelt.

hoeveel toetsen heeft een piano

Piano spelen op een keyboard

Op een keyboard piano leren spelen is niet aan te raden. Het heet tenslotte een keyboard en geen piano. Mocht je toch piano willen leren spelen op een keyboard, houd er dan rekening mee dat je hierdoor een incorrecte techniek ontwikkeld en de overstap naar een piano met gewogen en aanslaggevoelige toetsen vrij groot zal zijn.

Een keyboard heeft een beperkt aantal toetsen en is vaak niet aanslaggevoelig. Daarnaast zijn de toetsen niet gewogen en zal een keyboard anders klinken als een digitale of akoestische piano.

Waarom zijn het aantal toetsen belangrijk

De piano fabrikant Steinway heeft rond het jaar 1800 bepaald dat 88 toetsen op een piano de standaard is. Vandaag de dag is dat nog steeds zo. Maar waarom is een bepaald aantal toetsen belangrijk? Het aantal pianotoetsen van 88 is op te delen in 7 octaven. Hierdoor heb je voldoende bereik als pianist en is er voldoende ruimte voor variatie en dynamiek. Zo kan je alle bekende pianostukken spelen zonder vast te lopen op te weinig toetsen.

Als beginner zul je de eerste paar maanden weinig hinder ervaren als er geen 88 toetsen op een piano zouden zitten. Maar je zal al snel de beperkingen ervaren naarmate je pianospel vordert.

Gewicht piano

Het gemiddelde gewicht van een akoestische piano ligt tussen de 200 tot 450 kg. Dit is volledig afhankelijk van het model. Zo bestaan er staande piano’s en vleugels. Concertvleugels zijn altijd zwaarder en kunnen een gewicht hebben van maar liefst 750 kg. Gezien de omvang en het gewicht van een piano is het ten alle tijden aan te raden om het pianovervoer door een gespecialiseerd bedrijf te laten doen.

Afmetingen piano

De afmetingen van een akoestische piano zijn als volgt:

De breedte van een piano ligt tussen de 1.45 en 1.55 m.
De hoogte van een piano ligt tussen de 1.00 en 1.30 m.
De diepte van een piano ligt tussen de 0.50 en 0.60 m.

Hoeveel toetsen heeft een piano of keyboard
4.6 (91.03%) 29 waarderingen

Facebook Gun-Actie Koptelefoon

Spelregels facebook gun-actie

Hoe meer mensen jij deze prachtige Sennheiser koptelefoon gunt, hoe groter de kans is dat het jou ook wordt gegund.

 Je doet mee aan de actie als je iemand hebt getagd of door iemand bent getagd in het bericht.
Wij zullen 30 November 2017 middels loting de winnaar bekend maken.
Door mee te doen maak je kans op een Sennheiser koptelefoon.
De actie loopt van 06-11-2017 t/m 30-11-2017.
Als je hebt gewonnen sturen wij je een persoonlijk bericht en verzenden wij het gewonnen item naar je toe.

Like onze facebookpagina en blijf op de hoogte van de nieuwste acties.

Facebook Gun-Actie Koptelefoon
5 (100%) 2 waarderingen

Huren met koopoptie

Huren met koopoptie

Als je een piano huurt met een koopoptie, dan pakt je keuze na de huurperiode altijd gunstig uit. Als je verder gaat met piano spelen kan je de piano na de huurperiode direct kopen. Mocht je toch besluiten niet verder te gaan met piano spelen, dan ben je blij dat je voor een huursysteem hebt gekozen in plaats van een kostbare piano te hebben gekocht.

Wat is een koopoptie en hoe werkt het? Een koopoptie houdt in dat je na de huurperiode de digitale piano kan kopen. Als je na de huurperiode voor een koopoptie kiest, wordt een gedeelte van de al betaalde huur verrekend met het aankoopbedrag van de digitale piano.

Er blijft na de verrekening van de huur een restant bedrag over. Als het resterende bedrag van de digitale piano is betaald, ben je de eigenaar van de digitale piano.

Bij 6 maanden huren worden 3 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 12 maanden huren worden 6 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.
Bij 24 maanden huren worden 9 maanden huur verrekend met het aankoopbedrag.

 

Huren met koopoptie

Rekenvoorbeeld

Stel de verkoopprijs van een digitale piano is € 750,- en je huurt de piano voor 12 maanden voor € 50,- per maand. Dan wordt na de huurperiode 6 x € 50,- = € 300,- verrekend met het aankoopbedrag van de piano. Het resterende bedrag is dan € 750,- minus € 300,- = € 450,-.

Let op! Niet elke digitale piano heeft een koopoptie.

Nu te huur   Contact opnemen

Huren met koopoptie
4.6 (91.2%) 25 waarderingen

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Gewogen toetsen zijn pianotoetsen met een natuurlijke weerstand. De toetsen voelen zwaarder aan. Dit komt door het in beweging brengen van het hamer mechaniek van de piano.

Bij een echte piano voel je weerstand bij het indrukken van de toetsen doordat er hamer mechanieken aan de toetsen vast zitten. Als je de toets indrukt, slaat de hamer op de snaar van de piano. In de bas regio van van een piano zijn de hamers groter en de toetsen zwaarder. Naarmate je omhoog gaat in klank, worden de hamertjes kleiner waardoor de toetsen steeds lichter aanvoelen.

Gewogen en aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen

Aanslaggevoelige toetsen zijn pianotoetsen die bij een zachte aanslag zacht geluid produceren en bij een hardere aanslag harder geluid produceren. Hierdoor kan er zowel klein en gevoelig piano gespeeld worden als zeer luid.

Een echte piano is aanslaggevoelig doordat de hamertjes, die aan de toetsen verbonden zijn, tegen de snaren aanslaan. Je bepaald zelf hoe hard of zacht je de pianotoetsen indrukt en hoeveel volume je produceert.

Toetsen digitale piano

Pianotoetsen van een digitale piano zijn gemaakt om de aanslaggevoeligheid en de weerstand van een echte piano identiek na te bootsen. De meeste digitale piano’s hebben 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Vaak is de aanslaggevoeligheid van de toetsen naar wens in te stellen. Ook speelt een digitale piano zwaarder in de bas en lichter naarmate je hoger speelt.

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren, dan is het belangrijk dat de piano beschikt over 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Zo ontwikkel je direct de juiste techniek en is het een kleine stap om uiteindelijk over te stappen naar een echte piano.

Semi gewogen toetsen

Semi-gewogen toetsen zijn toetsen die over het volledige toetsenbord dezelfde weerstand hebben. Er zit dus geen verschil in de toetsen qua weerstand. Digitale piano’s met semi-gewogen toetsen zijn wel aanslaggevoelig.

Een semi-gewogen toetsenbord is niet het ideale toetsenbord om piano op te leren spelen, maar het is wel weer beter dan een keyboard.

Lees ook: Hoeveel toetsen heeft een piano

Wat zijn gewogen en aanslaggevoelige toetsen
4.4 (88%) 10 waarderingen

Piano huurkoop / Piano leasen

Piano huurkoop / Piano leasen

Steeds meer mensen kopen tegenwoordig een digitale piano door middel van een huurkoop of lease systeem of huren met koopoptieDe meeste mensen die kiezen voor huurkoop of leasen, willen liever niet direct een groot bedrag in één keer betalen maar wel een goede piano bespelen. Voor deze doelgroep is huurkoop of huren met een koopoptie de manier om toch op een volwaardige piano te spelen.

Digitale piano huurkoop

Wat is huurkoop en hoe werkt het? 

Huurkoop houdt in dat je een piano koopt door middel van een maandelijkse afbetaling . Eigenlijk is het dus geen huur maar betaal je de piano in termijnen af. Toch kan je wel direct gebruik maken van de piano. Je bent officieel eigenaar van de piano nadat de laatste aflossing is voldaan.

Let op! Wij bieden geen huurkoop piano’s aan. Wel piano’s met een koopoptie.

Piano huurkoop / Piano leasen
4 (80%) 5 waarderingen

Wat is een digitale piano

Wat is een digitale piano

Wat is een digitale piano nou eigenlijk precies? Een digitale piano is gemaakt om een (echte) akoestische piano zo goed mogelijk na te bootsen. Zowel de klank als de aanslaggevoeligheid van de toetsen komen vrijwel overeen. Alleen wordt de klank van een digitale piano digitaal opgewekt.

Een digitale piano wordt regelmatig verward met een keyboard. Dit is niet helemaal juist. Je kunt een digitale piano, net als een keyboard, ook aansluiten op een computer en geluiden elektronisch produceren. Toch is het geluid en de toetsen van een digitale piano veel authentieker dan die van een keyboard. Een digitale piano beschikt net als een akoestische piano over een sustain voetpedaal en een klavier met 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen. Hierdoor voelt en speelt een digitale piano als een echte piano.

wat is een digitale piano

Als je een digitale piano wilt gaan kopen of huren let er dan op dat de piano 88 gewogen en aanslaggevoelige toetsen heeft.

Kies voor bekende merken zoals Yamaha, Roland, Korg, Casio of Kawai. Dan weet je zeker dat het goed zit. Minder bekende pianomerken die voor een soortgelijke prijs digitale piano’s aanbieden, maken het helaas niet waar.

Lees ook: Hoeveel toetsen heeft een piano

Wat is een digitale piano
4.4 (88%) 5 waarderingen

Piano huren of kopen?

Piano huren of kopen?

Veel startende pianisten kiezen er voor om eerst een piano te huren voordat ze besluiten een piano te kopen. Je weet tenslotte nog niet of piano spelen een blijvende hobby voor de lange termijn is. Een piano huren kan dan een prima alternatief zijn.

Wij zien vaak bij jonge kinderen en volwassenen dat ze vol goede moed beginnen met piano spelen, maar na een een jaar of soms al eerder, de interesse voor piano spelen steeds minder wordt en dat de piano vervolgens helemaal niet meer gebruikt wordt. Het is natuurlijk zonde als je dan veel geld hebt uitgegeven aan een mooie akoestische of digitale piano en dat de piano alleen nog maar als meubelstuk in huis staat. Een kwalitatieve starters piano begint vanaf € 2500,- en een goede digitale piano begint vanaf € 750,-.

piano huren

Piano huren

Het huren van piano’s is steeds populairder geworden in de loop der tijd. Er zijn een hoop redenen waarom mensen kiezen voor het huren van een piano. Zo kan je een piano huren om te kijken of piano spelen een hobby is die bij je past, zonder direct een dure akoestische piano te kopen.

Een piano huren is laagdrempelig en voordelig. Het is natuurlijk ook erg prettig dat je een niet al te hoog bedrag voor een goede piano niet in één keer hoeft te betalen maar per maand een klein bedrag betaald voor de huur.

Een ander voordeel is dat je vaak een mogelijkheid hebt om de gehuurde piano na de huurperiode te kopen waarbij ook een gedeelte van de huur verrekend wordt.

Piano kopen

De belangrijkste reden om een piano te kopen is dat je direct de eigenaar bent. Houd er wel rekening mee dat na de aankoop van een digitale of akoestische piano de waarde al 20 tot 40 procent is afgenomen. Bij een een hoogwaardige akoestische piano is dat risico weer minder aanwezig aangezien die waardevaster zijn.

Laat je goed adviseren door een erkende pianowinkel voordat je een akoestische of digitale piano aanschaft.

Piano huren of kopen?
3.3 (66.67%) 3 waarderingen
Dutch NL English EN
Menu